Menü Kapat
TEKSTİL ÜRETİMİNDE HAVALANDIRMA SİSTEMİNİN ÖNEMİ

Tekstil fabrikalarında, başlıca zararlı emisyonlar toz, yüksek sıcaklıklar, buhar ve toksik gazlardır. Hangi atölyelerde ve hangi teknolojik süreçlerde öne çıktığını düşünelim.

Toz : İki tür toz vardır

1. organik 2.maden

Organik toz, çeşitli kökenlerden gelen en küçük elyaf parçacıklarıdır – sebze (pamuk, keten), hayvan (ipek, yün) ve yapay elyaftan.

Mineral tozu, liflerin toplanması ve taşınması sırasında hammaddelere giren toprak parçacıklarından oluşur.

Fiber boyama tesislerinde, ince bölünmüş boya bileşenlerinden oluşan toz da salınabilir. Havadaki toz miktarı ve bileşimi, elyafın cinsine, işleme yöntemine bağlı olarak kararsızdır (2 ila 150 mg / m3).

Ana işleme atölyelerinde en yüksek miktarda toz yayılır, eğirme, dokuma ve dikiş atölyelerinde daha az toz görülür.

Tekstil işletmelerinin tozunun büyük kısmı toksik değildir. Ancak, büyük miktarlarda havada olmak, cilt hastalıkları, konjonktivit görünümünü tetikleyebilir. Havadaki yüksek konsantrasyonlarda toz, yangın tehlikesi oluşturur.

Yüksek sıcaklıklar ve nem: Neredeyse tüm atölye çalışmalarında ısı çevreye yayılır. Isı kaynakları üretim makineleri veya elektrik motorları, atölye çalışanları ve işlenmiş malzemelerdir.

Yaz aylarında, güneş ışınımından gelen ısı girişi dikkate alınmalıdır. Birçok teknolojik işlem (ağartma, boyama, buharlama) nemin serbest bırakılması ile birliktedir.

Yüksek sıcaklık ve yüksek nem kombinasyonu insan sağlığını olumsuz yönde etkiler, süreci bozar ve hatalı ürünlere yol açabilir.

Zehirli gazlar: Zararlı gaz emisyonları, kural olarak, kumaşların ve liflerin çeşitli kimyasal maddelere maruz kaldığı bitirme atölyelerinde yoğunlaşmaktadır.

Bu esas olarak karbon monoksit (CO), klorin (Cl), kükürt dioksit (SO2), azot oksitler (NO, NO2), vs.’dir. Çoğunlukla, bu gazlar havadan ağırdır ve binanın alt kısmında birikir.

Bununla birlikte, sıcak konvektif hava akımlarının varlığında, odaya yayılabilirler. İnsan vücuduna girmek boğulma hissine, baş ağrısına neden olur. Bazı toksik maddeler solunum yolu ve gözlerin mukoza zarlarında ciddi tahrişe neden olur. Alınan hava temizlenir.

Ana üretim sahasında hava değişim organizasyonu

İPLİK FABRİKALARINI HAVALANDIRMA

Yaz aylarında, temizlenmiş ve nemli hava, doğrudan çalışma alanına oluklu açıklıklar bulunan kanallardan sağlanmaktadır.

Akış yönü bıçaklar tarafından düzenlenir. Kışın, harici ısıtılmış hava ile seyreltilmiş hava sirkülasyonu kullanılması önerilir (gerekli toplam miktarın% 20’sine kadar).

Egzoz havası genel değişim sistemleriyle ve aynı zamanda yerel toz giderme sistemleriyle odanın üst bölgesinden uzaklaştırılır. İstenen hava miktarının hesaplanması, sıcaklık artışlarına göre yapılır, hava dengesinde ise teknolojik ihtiyaçlar için havayı dikkate almak gerekir (pnömatik hammadde nakliyesi vb.).

DOKUMA FABRİKALARINI HAVALANDIRMA

Ana zararlı emisyonlar nem ve ısıdır. Egzoz havasını üretim ekipmanından çıkarmak için, yerel havalandırma pompaları (şemsiyeler) kullanılır.

Genel değişim egzoz sistemleri, odanın üst bölgesinden havayı alır.

Hazırlanan dış havanın temini iş yerlerine hava kanallarının oluklu açıklıkları ile gerçekleştirilir.

Odaların hava dengesi, nem ve sıcaklık açısından kontrol edilmekte ve yüksek hava akışı seçeneğine sahiptir. Tekraren ana zararlı emisyonlar nem ve ısıdır.

DİKİŞ ATÖLYELERİNİ HAVALANDIRMA

İç mekan nemi ve ısısı serbest bırakılır. Çalışma odalarındaki hava değişimi organizasyonuna özel dikkat gösterilmelidir.

Sıralı işlemlerin çoğu, işçiler tarafından oturma pozisyonunda veya minimum hareketle gerçekleştirilir. Hava değişiminin sağlanması önemlidir, ancak işyerinde hava akımları hissedilmemelidir.

Besleme havasının hava kanallarının yarık benzeri açıklıklarına dağıtılması önerilir, çünkü yassı jet toplam hava hacminde daha hızlı aşınır. Yüksek odalarda (6 m’ye kadar) açıklıklar, kanalın altında bulunur; 3.5-5 m tavan yüksekliğinde – kanalların yan duvarlarında ilave perdeler veya kılavuz kanatlarla dikey yuvalar; 3,5 m’ye kadar olan oda yüksekliğinde, hava, hava kanallarının delikli duvarları boyunca yanal olarak verilir veya tavan hava akımı tarafından yönlendirilir.

Oluklu deliklerden havanın boşalma hızı, delikli 3.5 m / s’den itibaren 4 m / s’yi aşmamalıdır. Hava tahliyesi, ütü ve buhar preslerinden yerel emme ile gerçekleştirilir. Genel değişim egzoz havalandırma sistemi atölye boyunca yayılır, havayı üst bölgeden uzaklaştırır. Kışın devridaim önerilir.

Gördüğünüz gibi, tekstil üretimi için havalandırma sistemlerinin tasarımı, sadece sıhhi ve hijyenik standartlar hakkında değil, aynı zamanda üretim teknolojisinin anlaşılmasını gerektiren oldukça karmaşık bir konudur. Uzmanlarımıza dönersek, bireysel bir yaklaşım ve görevlere yetkin bir çözüm alırsınız.